Friday, July 21, 2017

Berlin 2017. július 19.

A mai nap a falé.
Első lépésben végiggyaloglunka a Spree parton az East Side Gallery-ig http://www.eastsidegallery-berlin.de/data/eng/index-eng.htm, ami egy 1300 méteres műalkotássorozat a fal maradványára festve.

Utána a 

Gedenkstätte Berliner Mauer http://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/en/ 

ezisjó volt, mint mindegyik.


Ebéd lonely planetből.  Majd haza gyalog. Ez már a harmadik nap 20000 feletti lépésszámmal.

Otthon egy kis berepült munka, amíg Catherin értekezletet tart Szingapurban. Én alszom is egy sort, majd elmegyünk sétahajózni. 1 órás út, ennyi elég is. Lefele a Tiergartenig felfele a Múzeumsziget zsilipig. Jókat beszélgetünk, majd uána megint gyaloglunk egyet a nagy zsinagógáig  https://en.wikipedia.org/wiki/New_Synagogue,_Berlin, 

Majd egy izraeli étteremben vacsora. Meglepetésre  hoznak kezdetnek egy gyömbérteát, amiben gyömbérdarabok (forró vízben) lebegnek, áznak. El is lehet rágycsálni. Jó, de nem igazán izraeli. Mindenesetre tévedés volt, nem mi rendeltük, de azért kifizettük.

Haza gyalog.
Catherine megmutatja a bennszülött iskolát (http://www.wesleycollege.net/Wesley-Life/Yiramalay-Wesley-Studio-School.aspx) , ahova Eliot is elment néhány hétre, és ahova most ő is elmegy egy sivatagi túrával összekötve. Ez a bennszülött iskola a Eliot Melbourne-i iskolájával van partnerségben, és az érettség előtti három évben képez gyerekeket. A gyerekek egy félévet Melbourne-ben is töltenek. Évente 10-15 gyerek. Csepp a tengerben. De szívet melengető.
Politikai korrektség 1000 százalékos. A bennszülöttek kultúrája teljesen egyenrangú, nem minősítik, nem fejlesztik őket, hanem az együttélést tanulják, gyakorolják.  Kerülik az kulturális eltérés minősítését.

Még belekukkantunk Catherine munkájába (a Szingapuri IBO International Baccalaureat Organization  www.ibo.org), ahol két osztályt vezet, mintegy 10 emberrel. Tanároknak IB képzés. 20000/év az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Itt a katalógus: http://ecatalogue.ibo.org/t/35963-ib-workshops-and-resources

Mivel Catherine is és Roelof is Szingapurban dolgozik, de Melbourneben laknak, és sok országba utaznak, rettenetesen sok törzsutaspontjuk lehet, amivel halálra utazhatják magukat szabad idejükben is. De akkor hogyan is dolgoznak. A kulcsszó a hot-desk. Így mindenütt otthon érezhetik magukat. Senkiről nem lehet tudni, hogy éppen hol van, honnan dolgozik.

Lefekvés, hajnalban S-Bahn Schönefeldre.

   



No comments: