Wednesday, August 3, 2011

2011. július 31.

Reggel egy kis lektorálás. Blogírás. Palacsintasütés járékból. Vitorlázni mennek John és családja, Andrew katamarán vitorlásával, mi is elkísérjük őket, hogy minden rendben legyen az induláshoz. Váratlanul rémesen hideg a víz, a szél sé a dagály a mélyből kavarja fel a vizet. Fáj, ahogy benne vagyok, nem is tudok, nincs igazán ingerenciám belemerülni. Andrew és John muszájból belemegy, beúsznak a vitorláshoz, felszerelik, majd kijönnek vele a partra.
Johnék elindulnak, inkább csak sodródnak, gyenge a szél, és nem nagyon látom, hoyg irányítja a hajót. De mindegy. ezt is láttam. Andrew-val visszamentünk a házhoz, és kicsit rendbeszedve magunkat elindultunk Harvardba, amely egy kisváros Bostontól nyugatra, és enm az egyetemről, hanem arról nevezetes, hogy Fodor Zsolt évfolyamtársamat fogom látni, aki a lányánál tölti a hétvégét, és így látszott a legjobbnak a szervezés. Andrew kitsz a háznál, majd továbbmegy Bostonba, ahova érdkezik a fia, Ben. Egy kis vacsora után visszajönnek értem, és úgy megyünk haza.
Zsolt és Ági. Kedvesek, Zsolt egy kicsit savanyú, ahogy szokott, de azért igyekszik humorosnak lenni. Negyven év alatt egyszer sem ittunk meg egy üveg sört, és most se, csak én, mert neki meg vezetnie kell, Ági nem válllalja valami miatt. A 3 unokával, egyik lányukkal és vejükkel együtt elmegyünk egy közeli farmra. Zsolt eredetileg megőpályázott egy állást sok évvel ezelőtt, aztán különböző tulajdonosváltások után a cég valahogy megszűnt, és Zsolt kikölcsönzott mérnök a Dow egyik helyi laborjában. Nyomtatott áramkörökhöz talál ki mindenféle anyagot. Ági Magyarországon programozó volt, itt ált isk tanárnő. Emlékezett rám a Kárpátia menzáról, még valami sztorit is említ egy kiborult levesestányérról. Zsolt katonatörténetekhez kanyarodik folyton vissza, még egy blogjuk is van tuteg.blogspot.com. Majd megnézem. 3 gyerekük mind itt él, legkisebb 17 éves, fiú. El vannak adósodva, mindenféle házakat vettek, újítottak fel, szóval nem unatkoznak. Egy idő múlva Andrew jelentkezik telefonon. Értem jönnek.
Ben kétajtós szekrény, 21 éves második évek végezte az Unversity of South California computer engineering szakán. Most valami nyári munkáról jön, izgatottan beszélik Andrew-val az érdekességeket. Súlyemelést kezdett el, majd átnyergelt kalapácsvetésre. jelenleg 50 métert tud dobni, de csak annyit edz (heti 5ször), hogy legyen ereje a tanulásra, munkára. Nagy hatást tett rá az olimpiai Bajnok Kiss Balázs, aki ugyancsak ezen az egyetemen volt. Az egyetemet azok közül választotta ki, ahova felvették, vagyis ahol megfelelt, meg amit - körbejárva őket - megfelelőnek érzett. Ez azt jelenti, hogy szabványos teszteket írnak a gyerekek, és aszerint rangsorolják őket, persze más paramétereket is figyel az egyetem, és egyszercsak azt mondja, hogy ok, jöhetsz. Ő valamilyen matek teszten a felső 2%-ba került be, ami 50%-os tandíjmentességet jelent neki, ezen az egyetemen. Liberal art tárgyakat is felvett (régészet, irodalom), de unta, és abbahagyta. A jövő évben Molly is erre az egyetemre jön át, miután lemondott arról, hogy orvos legyen, és egy Ba-val a kezében (vö: thezeneration.org) most irásból (forgatókönyv stb) akar egy mastert, és az egyetem közel van Hollywoodhoz, ezért ő is oda megy.
Bennel jól beszélgetünk, tisztelettudóan viseli a hülyeségeimet. Andrew kicsit dörmög a bajsza alatt. Mindketten alszunk egy sort, majd megérkezünk haza.
Megint nem értem, amikor egymással beszélnek. Ha hozzám, akkor igen, ha egymással, akkor általában semmit. Rémes.
Megérkezés után mindeketten a notebookjuk mögé ülnek a nappaliban. Vacsorát ajánlok, nem kérneek semmit. Én is visszavonulok, van dolgom. Később valamilyen vendég jön még, hallom, de nem megyek már ki.

Szilánkok:
Mindenütt eszméletlen mennyiségű evőhely, étterem, büfé van. ÉS általában van hozzá sok sok ember. Nem is a kábítószerfüggés lehet itt a probléma, hanem az élelmiszerfüggés. Eszméletlen kövér emberek vannak, hihetetlenül kövérek. Valószínűleg tényleg valami addikció miatt nem bírnak leállni. Különösen sok ilyet láttam New Yorkban.

John cikket nyom a kezembe: Bing vs. Google: új kifejezés: decision engin vs search engine. Eddig a főneveket kerestük, most az igéket (is). A Google is tud természetes mondatokra keresni, de a Binget John már ebben jobbnak tartja. Sajnos a Bing még mindig veszteséges, tavaly majdnem 3 milliérd dollát vesztett, az USA piac 30%-ával. A részvényesek haragszanak, és megpróbálták elmozdítani Steve Balmert. Hogy is van ez? A hosszútávú beruházás nem teszik a részvényeseknek, akkor rúgjuk ki. Lehet, hogy ez az igazi kapitalizmus.

John sokszor mondja az amerikaiakra hogy nacionalisták, de persze ez itt inkább hazafiasságot jelent, pozitív. Ebből következően, amikor mi, vagy mások otthon magyarázzuk a közép-európai nacionalizmust, akkor megbocsátóan néznek rám/ránk. Nehéz. De azért tisztázzuk, hogy mi másképp értjük.




No comments: