Sunday, July 3, 2011

2011. július 3.

Elaludtam, 10-kor ébredtem. Verőfény. Indulnék a városba, még az Australian Museum ismétlése 3 évvel ezelőttől és az Akvárium újonnan lett volna a műsor délután 4-ig, mert akkor Anthonyéknál tea van. Antoinette-ék nem hagytak elmenni, előbb a sarki cukrászdában, ahol vajaskenyér-puding is volt, megreggeliztünk, - közben Catherine telefonált, és meghívott ebédre a tea előtt - majd elmentünk a közeli Cooper Parkba sétálni, labdázni, és még egy kávét inni (v.ö. café crawling). Útközben láttunk lantana irtásnyomokat, egy Argentínából behurcolt növényt próbálnak irtani, kevés sikerrel.
A séta után letettek Athonyéknál (ahol Catherine-ék is laknak most).

Ebédre a szűkebb családon kívül még Elliot keresztapja Steve (Roelof iskolatársa, egy dél-afrikai nyugdíjas farmer, ma a Zsidó kongregáció [mi is ez?] egyik vezetője) és keresztanyja Marge, a tegnap előtti vendéglátó, angol tanár a West Sydney Egyetemen), meg egy régi dél-afrikai (ma angol) barát volt meghíva. Gyönyörű idő, terasz, bor, pezsgő, lazaság. Óriási darab marhahús, Anthony mesterműve. Köretnek kalács és kifli, második fogás, sütemény. Meg bor, meg viszki (haha, jég nélkül, úgyhogy már nincs kisebbségi komplexusom a jég nélkül felszolgált viszkik miatt).

A teára megérkeznek Antionette-ék is. Végnélküli beszélgetések, nagyon régi, régi és új dolgokról, családról, gyerekekről, nevelésről, életmódról, politikáról, Dél-Afrikáról, Izraelről, Magyarországról, Ausztráliáról, Kínáról, Szingapurról, stb. Folyamatos és gördülékeny meleg, családi, megértő. Small talk sehol. Jé, ilyen is van?

Van egy extrémnek tartott szekta Sydneyben (Exclusive Brethren), és Roelof testvére, Ewart, Dénes valahai tanára Dél-Afrikában, az ő elemi iskolájukban tanít. Ott tart, hogy szeretné rávenni a gyerekektés a szülőket, hogy engedjék a számítógépet használni. Sajnos nincs több részlet, de annyi biztos, hogy tegnap, amikor beszélgettem Ewarttal, nem fedte fel ezeket a lapokat.

A naplemente a teraszról gyönyör, Sydney skyline, Harbour bridge-dzsel. Mindenki fázik, csak az európaiak vagyunk ingujjban. 8-kör felszedelődzködünk. Egyeztetjük a holnapi programot (Lesa-Belle síelni megy a gyerekekkel, én egész napra a Kék hegyekhez megyek, Catherine-ék Roelof testvéréhez mennek vacsizni, úgyhogy Anthonyval fogunk vacsorázni.

Vacsorához veszünk két portugálnak mondott, de igazából kissé szárazra sütött kilapított sültcsirkét, meg róseibnit, és otthon ettük meg. Hosszan beszélgettünk még Antoinette-tel és Eric-kel, a görög, bolgár, német eredetről, menekülési történetekről, útlevelekről, állampolgárságokról (Antoinette zsidó elővigyázatosságból akarna egy menekülőutat, és szerezni Eu útlevelet). Nagyon figyelmesek, érdeklődők, ők is jól érzik magukat. Szerintem viszont fogjuk látni őket Európában.

Fogalmak:
surface engineer - cleaning (wo)man jelentésben is
home-ec - szakács, séf jelentésben
hon (ejtsd: han) - honey rövidítéseként
ramequin, ramekin, csak úgy, mert tetszik

Ezek a korábban írtakhoz színezések, illetve a rituális felolvasás dallamjegyeihez. Elliot nagyon szépen énekelt-olvasott fel, és ezt nagyra értékelte mindenki.




No comments: