Friday, April 25, 2008

Uruguay-i Morzsák - megíratlan szilánkok

Lehet rakerdezni, ha nem bizalmas, valaszolok. Lehet privat is kerdezni az emilemen.

Ezek a darabok nem kerultek sorra, vagy kis jelentoséguek, ezrt most ideirom, mielott az USA elnyomja.

uvita - nagyon finom edes bor

mostaza de la Pasiva - mustarnak eladott (cimke nelkuli flakonban etteremben) remseg, olyan mintha palacsintatesztat erjesztettek volna es borsot meg mustart tettek volna bele. Jo, de azert lisztes izu. Kereskedelemben nem kaphato, csak valaki csinalja az etteremlancnak.

az autobuszjaratok szama scak a busz elejen van rendszerint, oldalt meg hatul nem lathato, igy aztan senki nem fut a busz utan. vajon direkt?

Lattunk egy Skodat (120-as tipus).

Az argentin pampatűz nem akar elaludni es finom fusttel teriti be Uruguayt is, ha olyan a szel. Ilyenkor paras szmogos ido latszik a tavolban.

fekvorendorok nagyon gyakoriak az orszaguton. keresztezodesek elott is meg ahol egy kis veszély lenne.

Kanyarodósávoknál záróvonal helyett időnként komolyabb küszöb/fal, nehogy eszedbe jusson átlépni.

Buszok kerekeinél automata keréknyomás szabályozó. csilivili.

Házak másként néznek ki. Alacsonyabbnak véznábbnak tűnnek. Alig van szigetelés, sok helyen nincs fűtés. Födémek sokkal vékonyabbak, és a háztetők is. Gazdagok üvegszálas csrepeket használnak, ami tükörsima és tükrözi is a napfényt.

Kolbászhoz, barbecue-hoz, sülthúshoz nem esznek általában mustárt, sokszor nincs is.

Eukaliptuszokat hoztak be Ausztráliából a félsivatagos, homokos talaj megkotésére, sokkal rövidebb idő alatt (8 év) kitermelhető, és jól birja a tüzet is.

A strandon játszott egy család és homokvár helyett homokvulkánt épitettek, és tüzet raktak benne.

Anna 12 éves korában szépen festett, 3 képe Évánál, egy Daninál. Kissé térhatásu képeket azzal érte el, hogy pvc ragasztóba homokot kevert és azt/azzal festett.

Central Espanol focicsapat webcime: tenfieldigital.com

Népszavazás volt arról, hogy a nemzeti olajvállalatot (nincs saját olajuk, sem gázuk) állami tulajdonban tartsák. igy is van. A többi közmű is, sokat államositottak, sőt van olyan is (a viz) amelyet a külföldi tulajdonosok ajánlottak fel az államnak, és megvette. v.ö. vizhiány.

Jozsi és felesége 1958-as utazásának hátterét most tudtam meg. Egy barátjuk elvállalt egy üzletet, hogy Hamburgba utazik, ott vesz egy Mercedest, majd azzal Izraelbe utazik, es ott majd jó drágán eladja. Józsi és Ila segiteni mentek, az utazásra hitelt vettek fel, és mire hármasban Hamburgba értek, a megbizást visszavonták, és Józsiék 6 hónapig evickéltek Európában és Izraelben. Tejen és kenyéren élve sokat fényképezve vonattal járták be Nyeurópát Magyarországot és Izraelt. Akkor még mindenütt vizumok stb voltak. Jó lehett.Nekem ez nem látszott ilyen fáradságosnak amikor 12 éves koromabn láttam őket Bp-en. Mire visszaértek Józsi üzlete csődbe ment. Onnan szép nyerni.

"Mustár alapú" ételízesítő a reptéri étteremben. Összetétel: viz, ecet, borecet, módositott keményitő, cukor, só, sárga mustármag, mustárolaj, fűszerkeverék, hagyma, apio?, fokhagyma, e415, szinezékek (150d és 140(i), e385. Vajon mennyi lehet ebben a mustármag, ha csökkenő sorrendben jelzik. Így lehetne takarékoskodni a mustármaggal. Nem volt olyan rossz. :)

ez meg az unokáknak:
Ez a nyuszi keres egy piros farkat.

















Most már Amerikával kell foglalkozni.

1 comment:

jtoth said...

Jók voltak a morzsás szilánkok :)