Saturday, April 19, 2008

3. nap - Montevideo

Este sokaig buliban voltunk, Dani szuletesnapjat unnepeltuk egy yachtklubban, ahova o jar tornazni, meg vitorlazni tanulni. Ezert nem blogoltam tegnap.

Reggeli nyugalom es tejlekvarkura utan egy kisebb emlekmutura utan Eva letett egy autobuszmegalloban, es elutaztam Solymarra, hogy Jozsival hosszabban lehessek egyutt.

Kellett ez a kulon talalkozo, az anyanyelv, a nagybacsisag meg az unokaocsseg. Hosszuideig nezegettuk a budapesti nemet birodalmi iskolarol keszult dokumentumfilmet (A birodalom iskolaja, Papp Gabor Zsigmond, 2003), amit hoztam neki dvd-n. Apam, Jozsi, es Andrew apja is oda jartak (Kornai, Karinthy, Szekely Eva es meg sokan masokkal egyutt). Sokszor megallitottuk a filmet, hosszan meselt, beszelgettunk. off blog.

A kertben vaslapon hal, padlizsan es hagyma sult. Kicsit kimenttunk a feher homokos strandra, ahol barna szinu (a folyo vizebol valo) tengeri hullamok voltak, es a viz nem volt hideg, de senki sem furdott. Majd en, majd holnap.

Este Doraval egyutt jottunk be autobusszal a yacht klubba, ahol mintegy 200 ember unnepelte Danit, sok rokon, sok barat, es sok amator szinesz abbol az amator szinjatszokorbol, ahol Dani is jatszik.

Dani nagyon fiatalos, 2 hete van nyugdijban, mintegy 40 evesnek latszik. A buli koreografiaja, ceremoniai egy kicsit masok, mint nalunk, mindenesetre jo, zene, sok tanc, parodiak Dani fogorvosi praxisaval kapcsolatban, koszontok, csoportos enekles, kolbasz, hus, torta.
Mintegy 15-20 emberrol volt fogalmam, egy paran meg meg elem alltak, es vagy magyarul, vagy spanyolul kozoltek, hogy ismernek. Gyanus volt,hogy milyen jo memoriajuk van. Persze ok a Jozsi felesegenek rokonai, dehat hosszu ido alatt sok mindenkirol lehet valamit tudni. Erdekes volt ujra latni Carlost, aki a katonai diktatura alatt (1973-1985) apja (Eduardo, jozsi sogora eltunese, meggyilkolasa utan) gyerekkent Chilebe, majd Magyarorszagra menekult. Annak idejen Budapesten sokszor talalkoztunk ott szerzett diplomat, meg jol beszel magyarul, remekul nez kei.

A zene altalabn hangos volt, fokent tancolni lehetett, ami sem Andrew-nak, sem nekem nem az eros oldalam, de azt hiszem jol lehagytam.

No comments: